Unga Synskadade

De två kompisarnas blogg

Kan man se på TV som synskadad?

Som ni känner till är både jag och Edvin synskadade, och en av de vanligaste frågorna som vi får ställda är om vi kan se på TV som vanligt. Svaret är att vi faktiskt kan se på TV. Varken jag (Tore) eller Edvin är helt blinda vilket gör att det går hur bra som helst.

Detta gäller dock inte för alla synskadade, då det alltså beror på hur pass allvarlig deras synnedsättning är.

Syntolkad TV

Eftersom det finns olika nivåer av synnedsättning finns det ett antal lösningar som har utvecklats för personer som har svårt eller är omöjliga att titta på vanlig TV.

Syntolkad TV är ett exempel på detta. Denna form av TV är främst avsedda för helt blinda personer som inte har någon syn alls, men vem som helst kan givetvis ta del av detta.

Syntolkning är en audiovisuell tolkning av vad som händer på TV-programmet, serien eller filmen som sänds.

Större TV-apparat

För mig och Edvin och alla andra som har av synskada som inte gör dem helt blinda behövs oftast inte syntolkning för att vi ska kunna kolla på TV.

I vissa fall går det hur bra som helst att kolla på en helt vanlig TV, men i många fall kan det vara bra om TV:n är extra stor.

En förstorad TV som gör det lättare att känna igen objekt på skärmen när du har nedsatt syn. Edvin har exempelvis en 50-tums Toshiba TV som gör att allting blir lite större och lite enklare att se. Från personlig erfarenhet kan det även vara bra att förstora undertexten på TV:n om man ser på ett program där detta behövs.

Sammanfattningsvis

Synskadade personer kan alltså titta på TV, men det beror på hur allvarlig deras funktionsnedsättning är. Det finns ett antal lösningar som gör det lättare för personer med olika funktionsnedsättningar att titta, bland annat syntolkade TV-program och förstorade TV-apparater.

För mig och Edvin är en förstorad TV den bästa lösningen eftersom vi båda har lite syn kvar. Vi hoppas att den här informationen var hjälpsam!

Rulla till toppen