Unga Synskadade

De två kompisarnas blogg

Vilka är fördelarna med att sluta snusa?

De flesta har nog bra koll på att snusande kan påverka din hälsa på flertalet negativa sätt. Det kan orsaka problem som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och även andra typer av hälsoproblem – trots detta är det alltså många som ändå snusar regelbundet.

Men finns det några andra negativa aspekter av att snusa som man blir av med om man lyckas sluta? Ja, det finns det faktiskt. För det första sparar du pengar genom att sluta snusa, eftersom att snusa kan vara ganska dyrt i längden. Genom att sluta snusa får du således mer pengar över till dig själv som du kan spendera och lägga på andra saker.

I dagens artikel ska vi ta en lite djupare titt på detta ämne, så nu kör vi igång!

Hälsofördelarna med att sluta snusa

Att sluta snusa kan ha många positiva hälsofördelar. Här är fyra exempel på fördelar som du kan få genom att sluta snusa:

  1. Lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar: snusning kan öka risken för hjärtinfarkt, stroke och annan hjärt- och kärlsjukdom. Genom att sluta snusa minskar du risken för dessa sjukdomar.
  2. Minskad cancerrisk: snusning kan öka risken för cancer i munnen, halsen och magen. Genom att sluta snusa minskar du risken för dessa cancerformer.
  3. Förbättrad munhygien: snus kan skada dina tänder och ditt tandkött och orsaka dålig andedräkt. Om du slutar snusa kan du förbättra din muns allmänna hälsa.
  4. En befrielse för den mentala hälsan: det är även värt att att nämna att det också kan vara en lättnad för den mentala hälsan att sluta med snus, eftersom det tar bort en stressfaktor från ditt liv och kan hjälpa dig att få kontroll över dina vanor.

Ekonomiska fördelar med att sluta snusa

Det finns som sagt även ekonomiska fördelar med att sluta snusa. En av de mest uppenbara fördelarna är att du kan spara pengar på att inte behöva köpa snus. Snus är inte billigt, och om du snusar regelbundet kan kostnaden lägga sig på hundratals kronor per månad – om inte mer.

Med lite enkel matte kan du snabbt räkna ut hur mycket pengar du spenderar på snus på ett år, och hur mycket du kan spara genom att sluta. Detta kan bli en kalkyl som får dig att bli motiverad att sluta när du får svart på vitt hur mycket du lägger på snus.

Hur slutar man snusa?

Det kan kännas som en väldigt svår, och nästan omöjlig uppgift, att sluta snusa men sanningen är att alla faktiskt kan sluta snusa – bara man bestämmer sig för det.

Om du vill sluta snusa finns det en del saker som du kan göra för att underlätta processen. Här är några tips på hur du kan gå tillväga:

  • Sätt upp ett mål: först och främst kan det vara bra att sätta upp ett mål för när du vill sluta snusa. Detta kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe och ge dig en tydlig riktning att arbeta mot. Detta kan vara allt från att trappa ner snusandet, till att helt tvärt sluta helt och hållet.
  • Berätta för andra att du vill sluta: det kan vara hjälpsamt att berätta för andra att du vill sluta snusa, så att de kan stötta och uppmuntra dig.
  • Ta reda på orsakerna till att du snusar: varför snusar du? Genom att ta reda på orsakerna till att du snusar kan du hitta sätt att hantera dina anledningar på ett annat sätt.
  • Planera för distraktioner: snusning är ofta en vana, och det kan vara svårt att bryta den. Försök hitta saker att göra istället för att snusa, som att träna, läsa en bok eller umgås med vänner. Detta kan göra hela processen med att sluta betydligt mycket lättare.
  • Använd hjälpmedel: det finns olika hjälpmedel som kan underlätta processen att sluta snusa. Till exempel kan nikotinplåster eller tobaksfritt snus, för att hjälpa till att minska abstinensbesvären.
  • Var inte hård mot dig själv: att sluta snusa kan som sagt vara ganska tufft, och det är inte ovanligt att återfall uppstår. Var inte hård mot dig själv om det händer, utan se det som en del av processen.
Rulla till toppen