Unga Synskadade

De två kompisarnas blogg

Aktiviteter som passar synskadade

Dagens samhälle är inte anpassat för synskadade. I en värld som kretsar kring synen kan det vara svårt att navigera och förstå saker och ting utan detta sinne.

De synskadade lämnas ofta utanför vissa sociala evenemang, skolaktiviteter och karriärer eftersom samhället ännu inte har anpassat tillräckligt för att tillgodosett deras behov.

Den här listan kommer dock innehålla några aktiviteter som i allra högsta grad går att göra som synskadad.

Gå på konsert

Det här är en aktivitet som många människor med alla förmågor kan njuta av, och detta gäller även synskadade eftersom du kan njuta av detta trots att de är blinda.

Visst är det trevligt att se hur artister använder sina instrument och sjunger på scenen, men det allra viktigaste är ju trots allt själva musiken som spelas.

Se på Bio

Många tror säkert att se på bio är en aktivitet som synskadade inte kan njuta av att gå på, men detta är faktiskt långt ifrån sanningen.

För väldigt många är dialogen, musiken, ljudet och allt annat runt omkring tillräckligt mycket för att man ska kunna förstå filmens handling och uppskatta att kolla på filmen.

Det finns faktiskt ett par biografer här i Sverige som visar filmer med syntolkning, så att synskadade ska kunna få en bättre helhetsupplevelse.

Utöva sporter

Det finns tre sporter som är särskilt utformade för blinda: Showdown, goalball och skytte med elektroniskt gevär. Me det sagt kan synskadade personer även delta i en mängd andra sporter såsom judo, ridning, bowling, fäktning och segling.

Vad som gör det fördelaktigt att utöva någon av de tre förstnämnda sporterna som blind, är ju såklart för att dessa är anpassade för just synskadade personer, och majoriteten av alla som utövar dessa sporter har även därför någon form av synskada.

Om du skulle bli riktigt bra på någon av dessa sporter finns det till och med en liten chans att du skulle kunna delta i Paralympics OS. Detta är kanske inte något alla bör sträva efter, men om du har talang och lägger ner hårt arbete är inget omöjligt.

Rulla till toppen