Unga Synskadade

De två kompisarnas blogg

Hur tar man hand om sin hälsa?

Att ta hand om sin hälsa är viktigt för att må bra och leva ett friskt och hälsosamt liv. Det finns många fördelar med att ta hand om sin hälsa – både fysiska och mentala.

För det första kan en bra hälsa hjälpa oss att undvika sjukdomar och hålla oss friska. Ju bättre vi tar hand om oss själva, desto mindre riskerar vi att drabbas av sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och andra allvarliga tillstånd.

Utöver det kan en bra hälsa även bidra till en bättre livskvalitet. När vi är friska och mår bra är vi mer energiska och kan göra de saker vi gillar och njuta av i livet. Det kan också öka vår självkänsla och förbättra vårt mentala välmående. När man väl är sjuk eller när hälsan inte är på topp märker man snabbt att våra dagliga aktiviteter blir svårare och vi kan inte njuta av livet lika mycket.

Gå på regelbundna hälsokontroller

En aspekt när det kommer till att ta hand om sin hälsa, som alla kanske inte tänker på, är möjligheten till att gå regelbundna hälsokontroller. Att regelbundet ta hälsotester kan ha många fördelar. För det första kan det hjälpa att upptäcka eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede, när det fortfarande går att göra något åt dem. Ju tidigare man upptäcker ett problem, desto lättare är det oftast att behandla och bota det.

Dessutom kan hälsotester ge oss en bättre bild av vår allmänna hälsa och hur vi mår. Genom att regelbundet ta tester kan vi få en uppfattning om våra viktiga hälsomarkörer såsom blodtryck, blodsocker och kolesterolnivåer, och se om det finns några områden där det finns utrymme för förbättring. En aktör som erbjuder hälsokontroll genom blodprov är Medisera och du kan därför med fördel kolla in dem, eller någon liknande aktör, om detta låter intressant för dig.

Träna regelbundet

Även träning är viktigt för en aktiv och hälsosam livsstil på många olika sätt. Det kanske mest uppenbara fördelen är såklart att det kan hjälpa oss att hålla vikten under kontroll och förebygga fetma. Men genom att träna regelbundet kan vi även öka vår fysiska styrka och kondition, vilket kan göra att vi mår bättre och har mer energi i vardagen.

Det ska dock även tilläggas att träning också kan bidra till att förbättra vårt mentala välmående. Genom att träna utsöndras hormoner som kan ge en känsla av välbefinnande och göra oss gladare och mer avslappnade – vilket även kan hjälpa till att hantera stress och ångest.

Ta hand om kosten och sömnen

Sist men inte minst är också sömnen och kosten två viktiga faktorer för en hälsosam livsstil. Sömn är viktig för att ge kroppen och hjärnan vila och återhämta sig, så att vi kan må bra och prestera på topp. Dålig sömn kommer tvärtom att påverka hälsan negativt, och kan bidra till trötthet, minskad koncentration och ökad risk för vissa sjukdomar.

Kosten är som sagt också viktig för att vi ska må bra och hålla oss friska. En hälsosam och balanserad kost bör innefatta alla de näringsämnen vi behöver för att må bra – däribland kolhydrater, proteiner, fetter och flera olika typer av vitaminer. 

Rulla till toppen