Unga Synskadade

De två kompisarnas blogg

Våra bästa tips för att må bättre

Känner du dig nere någon gång ibland, eller är denna känsla mer regelbunden än så? Om så är fallet är du inte ensam. Enligt Rödakorset kan man se en ökad trend med människor i Sverige som lider av psykisk ohälsa.

Hur vet man om man mår dåligt? Ja, detta är inte helt lätt att avgöra, men det finns några röda flaggor att hålla utkik efter, bland annat sömnsvårigheter, ständig energilöshet, obefintlig eller överdriven hungerkänsla, känslan av att du är missförstådd eller självisolering.

Som tur är finns det en hel del saker som man kan göra för att må bättre, om du mår dåligt. Här nedanför kommer tre tips som kan hjälpa dig att börja må bra igen.

Prata med en vän

Många underskattar kraften i att kommunicera hur de mår. Om du mår dåligt, prata med en pålitlig vän om det. Låt din vän veta vad som händer med dig och lyssna noga på honom eller henne när han eller hon berättar vilka svårigheter han eller hon också har.

När du pratar med en vän, försök att undvika att skylla på andra eller dig själv för eventuella problem som kan ha uppstått . Fokusera istället på vad du kan göra för att må bättre. Om du till exempel har varit deprimerad ett tag, fråga din vän vad han eller hon skulle föreslå för att du ska känna dig gladare.

Gå offline

Det är lätt att fastna i timmar på sociala medier. Försök att koppla bort detta en stund genom att ta lite tid från internet och umgås med vänner eller familj i stället. Om du mår dåligt kan det vara klokt att försöka undvika sociala medier helt och hållet.

Förslagsvis skulle du kunna sätta upp gränser för dig själv hur mycket tid du får spendera på sociala medier. Det är också en bra idé att ha några dagar eller till och med veckor utan tillgång till internet då och då.

Motionera mer

Många människor får inte tillräckligt med motion, men våra kroppar behöver rörelse för att hålla sig friska och glada. Forskning visar faktiskt att motion stimulerar frisättningen av neurotransmittorer i hjärnan som är ansvariga för känslor av välbefinnande.

Om du kan, försök att träna lite varje dag. Träningen behöver dock inte vara hur hård som helst. Ibland räcker det med att ta trapporna i stället för hissen eller att gå en promenad.

Rulla till toppen